Prostori vrtca

Prostor je pomemben element kurikula, zato želimo otroku ponuditi zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje (tako notranje kot tudi zunanje okolje), v katerem se otrok dobro počuti.

Prostori so namenjeni vzgoji, izobraževanju in varstvu predšolskih otrok in opremljeni v skladu s standardi in normativi. V igralnicah imamo različne kotičke z raznovrstnim materialom, do katerega ima dostop vsak otrok v vsakem trenutku. Skladno s cilji kurikula za vrtce iščemo možnosti za preurejanje prostorov z namenom čim večje možnosti sodelovanja otrok.

ENOTA BREZJE 79

V šolskem letu 2021/22 se nahajata igralnici za 33 otrok prve starostne skupine (2-3 leta). Prostor v izmeri 100 m2 je opremljen z:

– dvema igralnicama
– garderoba za otroke,
– sanitarije za otroke v vsaki igralnici,
– sanitarije za str. osebje,
– razdelilna kuhinja.

 

ENOTA BREZJE 85

V enoti b-85, ki obsega 93 m2 površine, se v letošnjem šolskem letu (2021/22) nahajajo najmlajši kobacajčki, stari do 2 leti.

V enoti imajo na razpolago:

– dve igralnic v izmeri 24 in 42 m2,
– večja igralnica ima sanitarije za otroke,
– sanitarije za osebje,
– hodnik z garderobo,
– razdelilna kuhinja in

- večnamenski prostor.

Igralnici sta med seboj ločeni z drsnimi vrati, ki jih v primeru delavnic, predavanj, druženj ali športnih aktivnosti odpremo in s tem povečamo površino igralnice.

ENOTA BREZJE 90

V enoti b-90 je prostora za 48 najstarejših, predšolskih, kobacajev, ki imaj na površini 157 m2 skladno s standardi in normativi urejeni:

– dve igralnici, vsaka v izmeri 43 m2,
– vsaka igralnica ima svoje sanitarije za otroke,
– garderoba in sanitarije za zaposlene,
– razdelilna kuhinja,
– garderoba za otroke,
– pisarna za strokovno osebje.

Tudi v enoti Brezje 90 sta igralnici med seboj ločeni z večjimi drsnimi vrati, ki igralnici, kadar so odprta, združijo v velik prostor v izmeri 90 m2.

V neposredni bližini enote se nahaja tudi zelenica, na kateri otroci preživljajo trenutke na prostem.

ENOTA BREZJE 91

V enoti b-91 je nastanjenih 45 otrok druge starostne skupine v starosti 3-4 leta prostori prostorih skupne izmere 157 m2 se nahajajo:

– dve igralnici, vsaka v izmeri 40 m2,
– vsaka igralnica ima sanitarije za otroke,
– sanitarije za osebje,
– hodnik z garderobo,
– pisarna za direktorja,
– pisarna za pedagoške delavce,
– utility,
– razdelilna kuhinja.

Igralnici sta med seboj ločeni z širšimi drsnimi vrati, ki jih v primeru delavnic, predavanj, druženj ali športnih aktivnosti odpremo in s tem dobimo 80 m2 velik prostor.

ZUNANJE IGRIŠČE

Enote v Brezjem so na začetku šol. leta 2013/2014 dobile novo, sodobno opremljeno otroško igrišče v velikosti 600 m2, ki je pridobilo certifikat varnega igrišča, saj ustreza vsem normativom, ki se za te potrebe določajo. Otroci imajo tako na igrišču možnost igranja na igralih, zelenici ali vožnje s poganjalčki / skiroji / kolesi / rolerji na asfaltni površini.

V šolskem letu 2014/2015 smo uredili dodatno igrišče v izmeri 1500 m2, kjer so otrokom na voljo igrala iz povsem naravnih materialov za motoriko ter otroški vrt, na katerem bodo preko Eko šole sadili sadje in zelenjavo…