Jedelnik in prehrana

Otrokom v vrtcu ponujamo zdravo, varno, uravnoteženo in pestro dnevno sveže pripravljeno hrano. Ob tem smo pozorni tudi na ritem prehranjevanja. Glavni obroki so zajtrk, kosilo in dopoldanska in popoldanska malica. Preko celega dneva pa imajo otroci na voljo sadni krožnik in nesladkani čaj, limonado ali  vodo.

V vrtcu Kobacaj imamo štiri razdelilne kuhinje, ki obratujejo v skladu s Smernicami dobro higienske prakse za kuhinje vrtcev. Živilski obrat je skladno z Uredbo o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili prijavljen pri Zdravstvenem inšpektoratu RS. Vsi zaposleni imajo opravljeno HACCP izobraževanje. Vrtec vodi in hrani vse evidence, ki jih je dolžan skladno z zgoraj navedenimi smernicami.

Hrano pripravljajo v kuhinji VeganFresh v Medvodah, ki poleg prehrane za naš vrtec skrbi še za precej drugih vrtcev (Zasebni vrtec Sonček, Zasebni vrtec Dobra teta, idr.), tako da dnevno pripravijo obroke za 500 otrok. V predpisanem časovnem intervalu jih dostavijo do razdelilnih kuhinj v posameznih enotah vrtca.

Prav prehrani predšolskih otrok posvečajo posebno pozornost, saj se vsi zaposleni zelo dobro zavedajo, da je zdrava in uravnotežena prehrana še posebej pomembna v obdobju otroštva, ko je hrana osnova za uspešno rast in razvoj otrok.

Pri pripravi obrokov upoštevajo, da so le-ti pripravljeni kakovostno, da so mešani, raznoliki, prehransko uravnoteženi in kalorično primerni za otroke ter so v skladu s HACCP standardi.

Pri pripravi prehranskih enot upoštevajo določila Smernic, Praktikuma – jedilnikov (od prvega leta starosti naprej) in Priročnika z merili kakovosti za živila v vzgojno izobraževalnih ustanovah ter njihove morebitne spremembe, kar vključuje pripravo vseh obrokov z najmanj 14 % ekoloških živil (standard, ki velja za javne vrtce), in brez dodanih umetnih barvil, konzervansov, dodanega oz. v živilih skritega sladkorja in drugih aditivov.

Pri pripravi dnevnih obrokov upoštevajo naslednja merila:

1) Jedi sladijo s kokosovim sladkorjem, agavinim ali javorjevim sirupom ali z dateljni.

2) Kruh pripravljajo v domači kuhinji, z bio moko.

3) V domači kuhinji pripravljajo tudi sveže namaze.

4) Za pripravo zdrave in naravne prehrane pri kuhi in peki uporabljajo kokosovo olje.

5) Vse jedi so pripravljene na 100 % olivnem, repičnem ali sončničnem olju.

6) Obroki so vsak dan sveži, vsebujejo živila lokalnih pridelovalcev (sadje, zelenjava, jogurti, kefir, smetana, skuta, …) - trajnostna oskrba. Meso ima vse potrebne certifikate.

7) V vsakodnevne obroke je vključenih 50 % živil iz ekološke oz. bio predelave: bio jogurt, bio maslo, bio mleko, bio smetana, bio skuta, bio sadje, bio zelenjava, bio kruh in bio pekovsko pecivo.

8) V jedilnike vključujejo tudi brezmesne jedi.

9) Pri izbiri živil so pozorni tudi, da vključujemo takšna, ki se prebavljajo postopoma in vsebujejo kakovostne, sestavljene rastlinske beljakovine, kot so polnozrnati kus kus, kvinoja, pira, kamut, rjavi riž.

10) Kot sestavni del obrokov ponudijo zdrave sokove, ki so večinoma brez dodanega sladkorja in s 100 % sadnim deležem.


Jedilnike pripravljajo za vse otroke enotno, pri pripravi za otroke do 2. leta starosti pa jih posebej prilagodijo (hrano spasiramo, zrežemo ali sesekljamo). Pri pripravi upoštevajo tudi dietno prehrano za otroke, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo uživati določenih jedi. Na podlagi zdravniških potrdil, katere starši dostavijo vrtcem, za te otroke pripravijo ustrezno dieto.

Tedenski jedilniki so redno izobešeni na oglasnih deskah za starše.